İstanbul İllüstrasyon Günleri 13-14 Ağustos 2022

Bu yıl ilkini 13-14 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştireceğimiz İstanbul İllüstrasyon Günleri iki ana bölümden oluşuyor. İllüstrasyonun tüm iş, eğitim, eğlence ve diğer yaşam alanlarında nasıl bir işleve sahip olduğu, tarihçesi, tasarım olarak değeri, nasıl yaşadığı, nereye evrildiği gibi konuların paylaşılacağı seminer-sunumlardan oluşan ilk gün ve davetli illüstratörlerin tüm gün boyunca, bir İstanbul masalı yaratmak için çalışmalarından oluşan ikinci gün.

Etkinlik bu yıl yalnızca davetli konukların katılımıyla gerçekleşti. Konuşmacılar arasında (sunum sırasına göre) Hakan Şık, Emre Becer, Özlem Yalım, Necmi Yalçın, Gülçin Anmaç, Ömer Doğan, Fuat Akdenizli, Nurgül Şenefe, Burak Şentürk ve Şansal Erdinç etkinliğe katkı sağladı. Diğer davetli katılımcılar ise (alfabetik sıraya göre) Aysun Altındağ, H. Berrin Simavlıoğlu, Bülent Ustaoğlu, Büşra Çakmak, Büşra Yurtseven, Dilara Gün Işkır, Duygu Boyraz, Emine Dikici Kayalar, Erkin Ergin, Esra Karaduman, Esra Ünlü, Ethem Onur Bilgiç, Günberk Gülderen, Hatiye Garip, Hemad Javadzade, İpek Kıvılcım Dağ, Kaan Bağcı, Kenan Yarar, Kübra Taşut, Murat Boyraz, Müjde Başkale, Oya Başkaya, Şebnem Yalçın ve Tevfik Fikret Uçar oldu.

Davetli katılan illüstratör ve konuşmacılar, iki gün süresince İstanbul Boğazı’nda sihirli gemi “Le Vapeur Magique” ile boğaz gezisi yaparken, hem illüstrasyon ile ilgili sunumları izlediler hem de illüstrasyon yaptılar. İlk gün, illüstrasyon konusunda alanında uzman illüstratör ve akademisyenlerin sunumları gerçekleşti. İllüstrasyon disiplinine oldukça geniş bir çerçeveden yaklaşan sunumlar organizatörlerin etkinlik ile ilgili giriş konuşmaları ile başladı. İID Organizasyon Komitesi üyelerinden Bülent Fidan, illüstrasyonun önemi ve İstanbul ile ilişkili yapılacak bu çalışmanın kente potansiyel katkısından, Elif Songür Dağ illüstrasyon aracılığı ile kolektif bir görsel öykü anlatımı yapılmasının hedeflendiğinden, Hakan Dağ ise kısaca etkinliğin neden ve nasıl düzenlendiğini, hedeflerini ve önümüzdeki yıllarda etkinlik ile ilgili neler yapılabileceğini anlattı.

PROGRAM

13 Ağustos 2022 Cumartesi: İllüstrasyon Konuşmaları

09.00 – 10.00 > Sabah kahvaltı / Le Vapeur Magique Antakya Kahvaltısı

10.00 – 10.30 > Açılış konuşmaları / Elif Songür Dağ- Bülent Fidan – Hakan Dağ

11.00 – 12.30 > Sunumların ilk bölümü

12.30 – 14.00 > Yemek arası ve serbest bölüm

14.00 – 15.30 > Sunumların ikinci bölümü

16.00 – İlk gün kapanış.


14 Ağustos 2022 Pazar: İllüstrasyon Atölyesi

09.00 – 10.00> Sabah kahvaltı / Le Vapeur Magique Antakya Kahvaltısı

10.00 – 12.30> Davetli illüstratörlerin çizimlerini sürdürmeleri

12.30 – 14.00> Yemek arası ve serbest bölüm

14.00 – 15.30> Davetli illüstratörlerin çizimlerini sürdürmeleri

17.00 – İkinci gün kapanış.

Tooken Academy kurucusu Hakan Şık, NFT ve Metaverse dünyası hakkında oldukça detaylı bir sunum gerçekleştirdi. NFT son zamanlarda oldukça merak uyandıran, sanat ve tasarım çevrelerinde de tartışılmakta olan ve çokça merak edilen bir konu olduğundan, sunum ilgiyle izlendi.  

Ardından Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Becer, Urban Sketchers (Kent çizerleri) uygulamalarından bahsetti. Becer, eğitimci yönü ve tasarım üzerine kitaplarıyla tanınmasının yanı sıra, gündelik hayata ilişkin görsel öyküler anlattığı eskiz defterlerindeki çizimleri ile de ilgiyle takip edilmekte. Bu etkinlikte, Becer’in kent çizeri kimliği öne çıkarak, katılımcılara ilham verdi.

Minyatür sanatçısı ve eğitmen Gülçin Anmaç, İstanbul temalı minyatürleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Anmaç, geleneksel bir sanat formunu güncel ve çağdaş yorumlarla yeniden türettiği çalışmalarından örnekler sundu. Aslen sosyal antropolog olan Anmaç, kültür varlıklarının korunması üzerine yaptığı yüksek lisans eğitimi ile birlikte minyatüre farklı bakış açılarını birleştirdiği bir pencereden bakmakta, on yılı aşkın süredir de minyatür üzerine dersler vermekte. 

İllüstratör Necmi Yalçın, film sektöründe yapılan storyboard çalışmalarını da içeren farklı alanlarda yaptığı çalışmalardan örnekler sundu ve çalışma süreçleri hakkında bilgiler verdi. Sektöre yönelik yapılan çalışmalarda illüstratörlerin geniş bir yelpazede çalışma örnekleri sunmasının önemine vurgu yapan Yalçın, storyboard, karakter tasarımı, çocuk kitabı resimleme ve animasyon üzerine kendi portfolyosundan örnekler sundu. Profesyonel çalışmaların yanı sıra kişisel projelerdeki fan art örneklerine de yer verdiği portfolyosu da ilgiyle izlendi.

Orhan Irmak Tasarım’dan davetli konuk Ömer Doğan ise ambalaj tasarımlarında kullanılan illüstrasyonlar, tarihi süreç ve günümüz üzerinden ilgi çekici bir sunum yaptı.

Illustrators Platform kurucusu Nurgül Şenefe platform ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Akdenizli duvar illüstrasyonları (Mural) hakkında genel bir bilgilendirme yaparak, 2022 yazında DEÜ kampüsünde Uyguladığı duvar resmini yapılış aşamalarıyla birlikte sundu. 

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Şansal Erdinç, illüstrasyonda yapay zekâ kullanımı konusunda ufuk açıcı bir sunum gerçekleştirdi.

Son olarak İllüstratör Burak Şentürk, global firmalara yaptığı illüstrasyon projelerini ve profesyonel süreçleri anlattı.

İkinci gün ise sunumların yanı sıra illüstratörler İstanbul ve İstanbul Boğazı esinli illüstrasyonlarını üretmeye başladılar. Toplam 30 davetli illüstratörün katıldığı etkinlikte, farklı teknik ve yaklaşımlar kullanılması dikkat çekti. Katılımcılar arasında olumlu ve verimli bir etkileşim ortamı oluştuğu gözlemlendi. Bazı katılımcılar doğrudan eskiz defterlerine suluboya, marker, karakalem ya da mürekkeple tarama yöntemlerini kullanarak çalıştılar. Bazı katılımcılar ise dijital illüstrasyonu tercih ederek çizim tabletlerini kullandılar. Kimi katılımcılar ise alternatif illüstrasyon dillerinden kolaj ve üç boyutu kolajı (asemblaj / buluntu nesneler) seçtiler.